Witbalans

 Gloeilampen en TL-lampen vragen om een handmatige witbalans, omdat elke lamp een andere kleurtemperatuur kan hebben (discontinu spectrum, zie foto).

In een omgeving met een oranje gloeilampverlichting zal een wit blad er voor ons oog en ook voor de camera er oranje-achtig uitzien.
Om dit op te lossen moeten we manueel aan de camera duidelijk maken dat dit wit is. Eens dit gedaan zullen de andere kleuren er ook uitzien hoe ze in werkelijkheid zouden zijn (met daglicht, zonder gloeilamp).

Een instelling op de camera kan ook snel ingesteld worden door de voorgeprogrammeerde functies : Automatisch, 
Bewolkt of Zon.
Indien op "zon" toch schaduw wordt gefotografeerd kan dit er nogal blauw uitzien (zie foto). In dat geval zou "bewolkt" een beter resultaat geven.
Meestal werkt de "auto" - functie naar behoren.

Soms is het de keuze van de fotograaf om toch de kleuren vast te leggen zoals ze zich voordoen, en witbalans niet aan te passen, dit om sfeer te creëren, bvb in een ruimte met bewust gekleurde sfeerverlichting.

In het museum (foto onder) was er een verkleuring door de aanwezige verlichting. Door manueel de witbalans te regelen is het paard op de schilderij dus wit, zoals de schilder het op doek bracht.